Dietoterapia
Pożywienie to lekarstwo, lekarstwo to pożywienie
- Pokarmy mają różną nature/termikę, zgodnie ze swoim smakiem (ogrzewająca, schładzającą itd.)
- Pokarmy mają różne smaki, które odnoszą się do różnych narządów i elementów
- Pokarmy mają różne działanie lecznicze (nawilżają, wysuszają, rozpraszają, wzmacniają itd.)
- Pokarmy mają różne "kierunki energetyczne"
- Powstają /są robione w różnych porach roku i wspierają klimat.
- "Komunikują się " z konkretnymi narządami.
- Sposób gotowania może transformować energię, kierunek i działanie lecznicze produktu
To nic innego jak LECZENIE pożywieniem. Jest bardzo ważne gdy pogarsza się stan zdrowia. Leki nie zawsze są jedynym sposobem leczenia. W wielu chorobach, szczególnie dietozależnych, ważna dla pacjenta jest zmiana diety. W Tradycyjnej Chińskiej Medycynie uwzględnia się to, że pory roku mają ogromny wpływ na nasz stan zdrowia i samopoczucia,a także to, że każdy produkt ma swoją termikę. Stosując się do zaleceń dietoterapii można zmienić swój stan wewnętrzny i uniknąć problemów ze zdrowiem.